Jun 21, 2009

Bicara Nenda...

Assalamulaikum....huhuhu...pelik x korunk tgk tjuk posting kali nih...apsal lak nenek aku leh pndai berblog nih...haha...awl2 post dah mengarut...dah lma sgt kot jari x keje...erm, cmni..segalanya berlaku lepas aku blik dr antar adik aku ke skewl dier....aku ngan parents tros gi umah nenek aku coz parents aku nak tros gi masjid kg nenek aku...tyme tu dah nak maghrib dah...aku pegi masjid x???....he3...ari tu aku jd imam maghrib nenek aku jewr.....

So, dgn kedatangan kitorang ptg tu...nenek aku tros wat cekodok udang...bapak sedap!!!!
smbil2 makan tu kitorang story2 la pasal pak anjang aku yg br je terima menantu....anak lelaki dia br je umo 21...he3...muda kan...tp aku suka dgr citer org kawin muda nih...nak tau sedara baru aku tu umur bape????...18!!!...baye aku la tu....hahaha...
so, start la conversation nye.....

aku : "wan, td kitorang nmpak ebab ngan awek dier kat kedai"

wan: "awek dia yg bdk UNISEL tu ker"

aku : "ye r, sape lg...semalam nak dtg sini qayyum ngan mak nmpak awek dia tgh tggu kat tepi jln unisel tu"

abah: "alah...ntah ebab tu boyfriend yg ke berapa ntah...bdk unisel...besa r" ( bpk aku mencelah..laser mulut bpk aku nih..)

wan: "tp...ebab tu dah nak bertunang dah...taun dpn kawin...ikot perancangan nye je la"

aku : "ish2...anak anjang tu muda2 dah kawin....tp bgosla kan, dpd kehulu hilir bwk anak dara org, baik ada ikatan yg sah.."

wan :"mmg...anak2 anjang ko tu sume kawin muda tp...(x dpt diteroskn tkot aku aibkn plak..tp korang jgn lak pikir bnda laen)..."

aku: "bgos la tu kan.."

wan : "ko tu...bg duit kat mak bpk ko dulu br nak pikir kawin...kawin la dlm umur 25 ker...pak uda ko pun 25 gak kawin nye...mak ko...26...mak andak ko pon lebey kurang camtu gak...pak ngah ko jer lmbt sikit..ko tu dah lapan belas...lg bape taun je...blaja btol2 dulu"

aku :"tapi.....klu umor 20 dah boleh kasi mak duit ape slhnya kan qayyum 21 dah nikah dah...hehe"

wan :"haa....itu TAKPE..."

*ebab yg aku sebut tu abg kpd sepupu aku yg br kawin tu

yesss!!!!....I get the point...hahaha..nenda ku sudah merestui andai zaman bujang ku tamat dikala usia br menjejak zaman dewasa...hehe...qayyum nak kawin awl?!?!?!...dah menggatal aper??...hahaha...biar la segala persoalan tu mnjadi misteri coz aku dah nak smbung blaja dah...so..ape 2 yg berlaku selepas ni...nnt2 la aku pikir dulu...skang nih aku nak fokus blaja jer...dah xnak main2 dah...(ye ke???...ntah)....bubbye...see you in next posting

wassalam.....

10 comments:

  1. qayyum jom kawen pas diploma! :DD

    ReplyDelete
  2. ha3...ko jgn main2 kak chik....aku suroh mak aku pinang ko btol2 tau la...he3

    ReplyDelete
  3. =___=!!

    ape la korang. blaja la dulu.
    ade keje mantap. sumer org nk ko qayyum.
    bukn aku la. aku kwn ko je. hoho.

    ReplyDelete
  4. jodoh tuhan dah tentukan, yang penting usaha mantapkan diri dulu, insya-Allah, baiklah perjalanannya nanti

    ReplyDelete
  5. qayyum..aku sanggup..
    wah..
    selamat mencari jodoh yang terbaik..
    semoga usaha kamu diberkati

    ReplyDelete
  6. aku pun nak kahwin awal sbb tknak mngajar kat sabah/srwk tapiiiii byk dugaannya plak dh haih

    ReplyDelete
  7. noddy....sowie.sgt2....ko x ckp awal2..dah ada yg tempah la....sori ek...he3

    ReplyDelete
  8. hahhahaha...nak kwen awl..sabar luu..blja grm mnis khdpn dlu.
    ;)

    ReplyDelete