Jul 6, 2011

Tuntutan-Tuntutan Rakyat

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

InsyaAllah selepas korang faham apa sebenarnya perhimpunan bersih ni melalui post aku yang lepas, post kali ni aku nak share ngan korg tentang 8 tuntutan bagi perhimpunan BERSIH nih. Apa yang aku nak kongsikan kali ni adalah berpandukan brochure yang aku terima masa aku pergi roadshow ceramah tentang perhimpunan BERSIH ni.

1. BERSIHKAN SENARAI UNDI

· Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal dunia.

· Pendaftaran pengundi automatik yang diselaraskan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2.MEREFORMASIKAN UNDI POS

· SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada dikawasan pengundian semasa hari mengundi.

· Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.

· Undi pos wajib dijalankan dengan telus!. Wakil parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. GUNAKAN DAKWAT KEKAL

· Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang atau pengundi hantu daripada mengundi beberapa kali.

4. AKSES MEDIA YANG BEBAS DAN ADIL

· RTM dan BERNAMA adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberikan liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.

· Parti politik harus dibenarkan membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.

· Hal ini adalah mengenai keadilan. Semua media perlu memberikan ruang untuk mana-mana parti membalas tuduhan negatif terhadap mereka.

5. TEMPOH KEMPEN MINIMA 21 HARI

· Tempoh yang lebih lama diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya dikawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi tempoh kempen 10 hari sahaja.

· Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai tempoh kempen sehingga 42 hari. Manakal semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, tempoh kempen adalah selama 8 hari sahaja.

6. KUKUHKAN INSTITUSI AWAM

Institusi awam dan kakitangan kerajaan haruslah tidak berat sebelah dalam menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam haruslah direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.

Contohnya :

· SURUHANJAYA PILIHANRAYA (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

· BADAN KEHAKIMAN harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.

· PEGUAM NEGARA perlu bertindak secara berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.

· SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA (SPRM) harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaa kuasa.

· POLIS DI RAJA MALAYSIA perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. HENTIKAN RASUAH

Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.

8. HENTIKAN POLITIK KOTOR

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

Alhamdulillah, walaupun ada sedikit perkara dari penerangan tentang tuntutan ini sukar difahami kerana berada diluar lingkungan ilmu, tetapi jika dinilai secara keseluruhannya, tidak ada satu pun daripada tuntutan-tuntutan ini mendatangkan keburukan. Tapi, apa yang kita dengar melalui media-media arus perdana serta ucapan-ucapan pemimpin-pemimpin negara dan NGO-NGO yang pro-kerajaan, perhimpunan BERSIH 2.0 adalah satu perhimpunan haram yang boleh mendatangkan keburukan kepada negara. Sebagai pelajar yang bertaraf mahasiswa, aku berpendirian bahawa ucapan-ucapan fitnah yang ditabur golongan-golongan ini langsung tidak relevan dan tidak mengangkat aspirasi rakyat yang mahukan keadilan dalam negara Malaysia nih.

InsyaAllah, sampai disini saja penulisan aku buat masa nih. Apa yang aku harapkan adalah sekadar perkongsian untuk membuka minda kita masing-masing dalam membezakan baik dan buruk. Allahua’lam.

*mereka masih tidak mengerti.

No comments:

Post a Comment