Aug 1, 2011

Ahlan ya Ramadhan

Assalamualaikum w.b.a dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah, setelah sekian lama menanti, bulan yang ditunggu-tunggu kedatangannya oleh diriku dan seluruh umat Islam yang beriman telah pun tiba iaitu Ramadhan. Bulan Ramadhan ialah bulan dimana diwajibkan keatas kaum Muslim yang beriman untuk menunaikan rukun Islam yang ketiga iaitu ibadah puasa. Hal ini telah diperintahkan oleh Allah Taala melalui kalamnya dalam surah Al-Baqarah ayat yang ke 186 :

“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertakwa."

Namun begitu, aku tak berniat untuk bercakap panjang lebar tentang ibadah berpuasa serta fadhilat-fadhilatnya. Sekadar menyentuh sedikit tentang takwa seperti yang disebut dalam ayat tersebut, aku nak share dengan korang petikan tazkirah ramadhan daripada seorang ulama' yang disegani iaitu Tuan Gu Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

" Ramadhan tidak usah lagi disebut sebagai 'bulan puasa'. Kadang-kadang sebutan bulan puasa lebih terkenal daripada sebutan bulan Ramadhan menyebabkan masyarakat akan mengingati Ramadhan sebagai bulan untuk berpuasa. Justeru, ramai yang menganggap puasa sahaja dengan menahan lapar dan dahaga tanpa mengerjakan tuntutan-tuntutannya sudah cukup bererti didalam menyambut Ramadhan. Ini merupakan satu kesilapan dalam memahami tuntutan Ramadhan.

Perkara paling penting dalam menyambut Ramadhan ialah takwa kerana itulah matlamat daripada ibadat puasa. Takwa tidak lahir melainkan dengan hidayah. Dan hidayah hanay tumpah kedalam hati dengan izin Allah SWT. Hati yang mendapat hidayah akan memandu anggota untuk melakukan kebaikan. Kaki akan dipandu untuk kemasjid, lidah akan dipandu untuk membaca Al-Quran, tangan akan dipandu untuk bersedekah dan begitulah anggota-anggota yang lain"

Semoga kita mendapat iktibar melalui tazkirah tersebut. Dengan adanya kesempatan ini, ingin aku mengucapkan salam Ramdhan buat kalian yang aku kenali dan seluruh umat Islam amnya. Semoga kedatangan Ramadhan pada kali ini akan menjadi sesuatu yang lebih bermakna buat kita semua dengan penghijrahan diri kearah sesuatu yang lebih baik. InsyaAllah.


InsyaAllah, itu sahaja post dari aku kali ini. Semoga Ramadhan yang dilalui kali ini akan menjadi lebih baik daripada ramadhan yang sebelum-belumnya. Wassalam.

*post ditulis tatkala menonton Ketika Cinta Bertasbih <-------perlu ke nak bgtawu???....sukati aku la....hehe..=]~

No comments:

Post a Comment