May 6, 2012

Hujan


Di Seri Iskandar sekarang ini sedang hujan.
Seri Iskandar ini medan ku menuntut ilmu senibina dan aku kira boleh juga dinamakan medan permulaan bagi perjalanan hidupku dalam mengenal siapa diri ni dan apa tujuan diri ini dicipta.
Di Seri Iskandar ini juga aku menilai erti persahabatan. Bagaimana persahabatan itu dibina dan bagaimana juga ia diperkukuhkan.

Namun begitu, tidak mampu aku menafikan, segala apa yang aku hadapi,
setiap perkara aku tempuhi merupakan ujian dan juga ilmu dari Allah.
Ilmu itu tidak datang dari kelas-kelas dan buku-buku semata, ianya mampu hadir dengan cara mengamati dan berfikir setiap perkara yang mengelilingi hidup kita.
Aku sedar, aku juga seorang manusia yang leka. Manusia yang tidak mampu lari dari berbuat dosa.
Tetapi, bukankah pintu taubat Allah itu sentiasa terbuka...??
Usah malu untuk bertaubat setelah berbuat dosa, tetapi malulah untuk berbuat dosa setelah bertaubat. Tidak ada perkara lain yang kita dambakan dalam setiap tingkah laku kita melainkan rahmat Allah semata-mata.

Semoga dengan turunnya hujan pada malam ini disertakan sekali rahmat AllahuRabbulA'lamin.

"Dialah yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu,sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya yang lain menyuburkan tumbuh-rumbuhan yang pada (tempat tumbuhnya) kamu mengembala ternakmu. Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan tersebut tanam-tanaman zaitun,kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda ( kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikir."
(An-Nahl:10- 11)


No comments:

Post a Comment