May 6, 2012

Kupinangmu dengan Bismillah.Abdul Qayyum : Assalamualaikum pakcik.

Bakal Bapak Mertua : Waalaikumussalam, anak ni sape??...apa hajat datang kemari??

Abdul Qayyum : Nama saya qayyum pakcik. Duduk kuala selangor. Rasanya x perlu la saya nak selindung2, hajat saya datang ni nak masuk minang anak pakcik. Tapi jujur saya katakan, saya bukannya anak orang kaya, nak kata berharta....belajar lagi dan mak bapak yang tanggung. Tapi insyaAllah, setakat nak ajar ngaji ngan jadi imam solat tu...boleh la.

Bakal Bapak Mertua : Laa...belajar lagi...abis tu camne nak tanggung anak pakcik nnt??

Abdul Qayyum : Ntah la...saya pun x mampu nak jamin....saya cuma mampu bagi jaminan Allah jer...Allah dah kabor, kalau kahwin ni rezeki lagi murah. Yang betul2 saya boleh jamin, saya tanggung dosa anak pakcik je la...

Bakal Bapak Mertua : Hurmm...macam tu...ok la, pakcik terima pinangan kamu. Minggu depan pakcik jumpakan kamu dengan anak pakcik si ****** tu...bawak mak bapak kamu sekali.

Abdul Qayyum : Baiklah pakcik, terima kasih banyak2...terima kasih sebab terima saya seadanya...( hati tgh berbunga-bunga )

Bakal Bapak Mertua : Ok....balik elok2...kirim salam kat mak bapak kamu...

Abdul Qayyum : InsyaAllah pakcik....Assalamualaikum.

Bakal Bapak Mertua : Waalaikumussalam warahmatullah.Setelah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak, akhirnya Abdul Qayyum dan ****** pun selamat diijabkabulkan dengan mahar hanya sebentuk cincin emas. Namun begitu, majlis walimah dan pemberian hantaran akan diadakan selepas beliau dan isterinya habis belajar. Apa yang penting, segalanya kini halal......=)
* Kisah tersebut hanyalah sekadar angan-angan penulis dalam mencari erti cinta yang diredhai Allah. Masih mencari kekuatan dalam melaksanakan tuntutan syariat tersebut. Semoga segalanya dipermudahkan dan dijauhkan dari tipu daya syaitan yg direjam.


No comments:

Post a Comment